• Home
  • Υπερκαταιγίδα ή αλλιώς Supercell- Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Υπερκαταιγίδα ή αλλιώς Supercell- Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, αποδίδεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχο φαινόμενο έπληξε την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 9 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Η υπερκαταιγίδα (supercell) που σάρωσε τη Χαλκιδική είναι ένα σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά όχι μοναδικό, αφού εμφανίζεται δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καρακώστας.

Σύμφωνα με τον Browning (1960), οι υπερκυτταρικές καταιγίδες ή αλλιώς υπερκύτταρα είναι η βιαιότερη κατηγορία καταιγίδων και συνοδεύονται από ισχυρότατους ανέμους, μεγάλου μεγέθους χαλάζι και πιθανή παρουσία ανεμοστρόβιλων. Διαθέτουν ένα μεγάλης κατακόρυφης έκτασης ανοδικό ρεύμα που περιστρέφεται και διαρκούν αρκετές ώρες, διαδίδονται και ανατροφοδοτούνται συνεχώς  (Browning and Foote, 1976).

Όταν η υπερκαταιγίδα έφτασε στο Θερμαϊκό κόλπο ενδυναμώθηκε με τον εξής τρόπο: Λόγω της αβαθότητας των νερών του Θερμαϊκού κόλπου, η θέρμανση των νερών πραγματοποιείται πολύ γρήγορα. Η θέρμανση προκαλεί εξάτμιση και συνεπώς εμπλουτισμό της αέριας μάζας με θερμότητα και υγρασία. Με τον τρόπο αυτό η καταιγίδα αναζωπυρώθηκε και απελευθέρωσε την ενέργεια της μόλις βρέθηκε σε χερσαία περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί η ανάγκη προσαρμογής των κοινωνιών στα νέα δεδομένα της έντασης των καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το να αψηφούμε τη δύναμη της φύσης και να υπερεκτιμούμαι τις δυνάμεις μας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Πηγές: https://www.ethnos.gr/ellada/49908_thodoros-karakostas-spanio-fainomeno-i-yperkataigida-alla-ohi-monadiko

www.meteo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Φυσικός, Msc Μετεωρολόγος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

2019 Copyright © Katerina Drachaliva - All right reserved